Mi is az az inulin?

Az INULIN összetett szénhidrátvegyület, amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől – vagyis nem tekinthető cukornak, annak ellenére, hogy édes ízű. Ennek oka, hogy sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne oldani és/vagy megemészteni ezt a vegyületet.

A növényekben energiatároló funkciója van és általában a gyökérben vagy a rizómában halmozódik fel. Jellemző, hogy azok a növények, amelyek inulint raktároznak, nem tartalmaznak keményítőt. Gazdag inulinforrás a cikória növény gyökere, vagy a salátaként fogyasztott endívia és articsóka, a vöröshagyma, fokhagyma, jamgyökér, de a leggazdagabb inulinforrás a tudomány eddigi ismeretei szerint a csicsóka, mely minden más hasonló növénynél több, közel 14–16% inulint tartalmaz.

 

A csicsóka fő hatóanyaga tehát az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.

Hogyan?

Forrás: Wikipédia

Inulin

Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak. A káros bélflóra tagjai számára viszont a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös.

Miért jó ez nekünk?

A Központi Élelmiszertudományi Kutatóintézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kutatói az inulin más hatásait is vizsgálni kezdték. Kezdeti eredményeik nagyon bíztatóak: számos betegség megelőzésében is lehet szerepe. Ilyen például a gyermekkori asztma, a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a candidózis, és a cukorbetegség is.

Cukorbetegség esetében az inulin, mint szénhidrát-energiaforrás azért is kiemelkedő, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli.

Hogyan fogyaszthatunk inulint?

Inulint elsősorban a fent említett növényekkel vihetünk be a szervezetünkbe, ezek közül legjelentősebb a csicsóka, mint forrás. A csicsóka alapú készítmények, attól függően, hogy milyen eljárással készülnek különböző osztályokba sorolhatók. Az Inulinu termékeibe tisztán fizikai módszerrel (darálás, szűrés) kerülnek a csicsókából kinyert értékes rostanyagok, vagyis az így nyert csicsóka-lé, más feldolgozásokkal szemben, nem tartalmaz segédanyagokat. Mindemellett termékeink bio minősítést is kiérdemeltek, amit a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzött.

 


Források:

Egészségfarm bejegyzéséből, ami Dr. Polgár Marianne Madarász Utcai Gyermekkórház és Rendelőintézet Gasztroenterológia írása alapján készült; http://egeszsegfarm.hu/

Dr. Tihanyi István honlapja alapján: http://doktortihanyi.hu/

Irány a csicsóka webáruház!

Irány a csicsóka webáruház!

Vélemény, hozzászólás?