Fogyjunk hatékonyan, diéta csicsókával!

Csicsóka vagy édes burgonya?

A csicsóka sokarcú zöldség tele vitaminokkal, magas rosttartalommal és édeskés ízzel. Sokan, akik nem ismerik előnyös tulajdonságait, édes krumplinak is nevezik, pedig ezzel egy másik, igencsak értékes zölséggel keverik össze. A csicsócska ugyan édes, de a krumplihoz vajmi kevés köze van, kivéve jellegzetes, gumós-göcsörtös küllemét. Első ránézésre és kóstolásra azt gondolhatnánk, hogy a csicsóka hízlalóbb, mint a krumpli, hiszen édes. Ugyanakkor a tapasztalt diétázók pontosan tudják, hogy a csicsóka napjaink egyik legtrendibb zöldsége, mely cukorbetegek, ételallergiások és diétázni vágyók számára jelent valódi megoldást.

Diéta csicsókával

Diéta csicsókával!

Sokan akkor találkoznak a csicsókával először, amikor tökéletesen krumplimentes diétára vágynak, hiszen az egészséges táplálkozás egyik sarokpontja a túlzott krumplifogyasztás csökkentése.

Hogy működik a diéta csicsókával?

Kalória tartalma egyharmada a burgonyáénak!

A csicsóka kalória tartalma alig egyharmada a burgonyáénak, rosttartalma pedig 5-6 szorosa, aminek köszönhetően gyorsan telít és megakadályozza a szénhidrátok gyors felszívódását. A csicsóka rosttartalma révén testtömegcsökkentő étrendbe is beépíthető, mivel magas inulin tartalma révén előnyösen befolyásolja a vércukorszintet, másrészt jelentős laktató hatással is bír, így kevesebb táplálékkal is beérjük, ami végeredményben – természetesen megfelelő mennyiségű mozgás mellett – fogyáshoz vezet. Az inulin valójában egy vízben oldódó rostanyag. A csicsókát inulin tartalma miatt használják gyermekkori étel allergia kikezelésére, szív és érrendszeri betegségek megelőzésére, rákterápiák során, illetve cukorbetegség és elhízás esetén.

Az édeskés íz megtévesztő…

A csicsókában lévő inulin gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten. Édeskés ízt és kellő energiatöltetet biztosít, de ezt anélkül teszi, hogy a vércukorszintet kiugróan megemelné. A cukorbetegek így inzulint spórolnak, a fogyni vágyók pedig lelkiismeretfurdalás nélkül lakhatnak jól. Gyakorlatilag sértetlenül jut el a vastagbélig, ugyanis csak a vastagbél bélflórái kezdik el bontani. Itt viszont serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását.
Éppen ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően ajánlott mindenkinek, aki kicsit is szeretné egészségesebbé, változatosabbá tenni táplálkozását, esetleg szeretne megszabadulni a makacs kilóktól, vagy csak kipróbálna új ízeket. Ennek az egyszerű növénynek köszönhetően az egészséges fogyás is más színbe kerül, és tökéletes azoknak is, akik a szénhidrátcsökkentett táplálkozást választották.

Egyre több csicsókából készült terméket is kaphatunk, ha éppen nem szeretnénk otthon kísérletezgetni, így instant csicsóka italpor vagy akár tabletta formájában is hozzáférhető.

 

Irány a csicsóka webáruház!

Irány a csicsóka webáruház!

Vélemény, hozzászólás?